سمپلر چیست؟

اگر می خواهید نمونه ها را در حجم کم و با دقت و صحت بالا جابجا کنید، می توانید از سمپلر استفاده کنید. سمپلرها نیازی به شستشو در محلول دریافت کننده ندارند چون به صورت میکرو پی پت To Deliver کالیبر شده اند.

چگونگی کاربری سمپلرها در کتابچه راهنمای آن ها موجود است.  اما چند نکته مهم در استفاده از آن ها وجود دارد که در ادامه می خوانید.

  •  مطمئن می شویم که سرسمپلر محکم متصل شده باشد.
  • در هنگام مکش آن را به صورت عمودی نگه می داریم.
  • برای تخلیه کامل محلول، نوک سمپلر را با زاویه 10 تا 40 درجه به دیواره ظرف تماس می دهیم.
  • در زمان برداشت و تخلیه دکمه سمپلر را به آرامی فشرده و رها می کنیم.
  • نوک سمپلر را به لبه ظرف می کشیم تا قطرات اضافی حذف شوند.
  • هنگام تخلیه محلول، وقتی دکمه را فشار دادیم، 1 تا 3 ثانیه صبر می کنیم و همچنین تماس با دیواره ظرف را فراموش نمی کنیم.

نگه داری

نگه داری دوره ای که شامل شستشو و کنترل کیفی سمپلر است.

سالی دو بار و به منظور تمیز کردن قسمت های داخلی، سمپلر را شستشو می دهیم، روش شستشو در راهنمای آن ها موجود است. بعد از شستشو کنترل کیفی انجام می شود.

به یاد داشته باشید که بعد از شستشو، پیستون را با کمی روغن مخصوص سمپلر، آغشته می کنیم.

قسمت های خارجی را می توانیم با محلول آب و صابون تمیز کنیم و بعد در دمای اتاق خشک می کنیم.

همچنین می توانیم سمپلر را با استفاده از ایزوپروپانل 60 درصد ضدعفونی کنیم.

برای سترون سازی سمپلر حتما باید به دفترچه راهنمای آن مراجعه کنیم و اصول سترون سازی را رعایت می کنیم.

برای آشنایی با روش های پی پت کردن کلیک کنید.

کنترل کیفی

برای کنترل کیفی سمپلر قبل از هر کاری، اول از سالم بودن ساختار فیزیکی سمپلر و صحت آن مطمئن می شویم. یعنی با استفاده از ابزار سرویس مثل روغن، الکل سفید و میله بازکننده انسداد، آن را سرویس می کنیم.

کنترل دقت و کنترل صحت سمپلر، سالی دوبار به دو روش می تواند انجام شود: روش رنگ سنجی یا روش توزین

1- روش رنگ سنجی

 رنگ سبز خوراکی:

در کارهای متداول، از دو سری سمپلر 100-10 میکرولیتر و 1000-100 میکرولیتر استفاده می شود. برای کنترل کیفی هر سری باید یک محلول ذخیره از رنگ سبز خوراکی تهیه کرد.

برای سری 100-10 میکرولیتر، محلول 155 میلی گرم درصد رنگ سبز در آب مقطر و برای سری 1000-100 میکرولیتر، محلول 15/5 میلی گرم درصد آماده می شود.

محلول پارانیتروفنل:

در این روش محلول ذخیره با توجه به حجم سمپلر تهیه می شود.

برای سمپلر با حجم کمتر از 10 میکرولیتر، 420 میلی گرم پارانیتروفنل در 100 میلی لیتر آب حل می شود.

کنترل دقت: در ده لوله متناسب با نوع سمپلر رقت 1/1001 از محلول ذخیره در سود 0/01 نرمال تهیه می شود.
کنترل صحت: در بالن ژوژه 1 لیتری، 1 میلی لیتر از محلول ذخیره به 1000 میلی لیتر سود 0/01 نرمال اضافه می شود.

برای سمپلر با حجم 10 تا 100 میکرولیتر، 42 میلی گرم پارانیتروفنل در 100 میلی گرم آب مقطر حل می شود.

کنترل دقت: در ده لوله آزمایش متناسب با نوع سمپلر رقت 1/101 از محلول ذخیره در سود 0/01 نرمال تهیه می شود.
کنترل صحت: در بالن ژوژه 100 میلی لیتری، 1 میلی لیتر از محلول ذخیره به 100 میلی لیتر سود 0/01 نرمال اضافه می شود.

برای سمپلر با حجم 100 تا 1000 میکرولیتر، برای تهیه محلول ذخیره 42 میلی گرم پارانیتروفنل در 1 لیتر آب حل می شود.

کنترل دقت: در ده لوله آزمایش بسته به نوع سمپلر رقت 1/11 از محلول ذخیره سود در 0/01 نرمال اصافه می شود.
کنترل صحت: در بالن ژوژه 100 میلی لیتری، ده میلی لیتر از محلول ذخیره به 100 میلی لیتر سود 0/01 نرمال اضافه می شود.

جذب نوری محلول های بالا بعد از این که ضریب رقت اعمال شد، در طول موج 405 نانومتر در حدود 0/55 خواهدبود. فتومتر با آب مقطر یا سود صفر می شود.

کنترل صحت

برای این که صحت عملکرد سمپلر را کنترل کنیم، محلول رنگی را با همان ضریب رقت که در قسمت قبل ذکر شد، به درستی رقیق می کنیم. حداقل سه بار جذب محلول رنگی را می خوانیم، حالا میانگین جذب را در ارزیابی دقت به دست می آوریم و با جذب محلول رنگی مقایسه می کنیم. طبق فرمول عدم صحت میزان خطا بر حسب درصد محاسبه می شود.

کنترل دقت

ده تا لوله انتخاب می کنیم، محلول ذخیره رنگی کنترل را متناسب با حجم سمپلر تهیه می کنیم. مثلا برای سمپلر با حجم 1000-100 میکرولیتر از ده لوله که مایع رنگی با رقت 1/11 دارند استفاده می شود. با سمپلر مورد نظر از محلول ذخیره رنگی می کشیم و در لوله ها می ریزیم. بعد از اینکه آن ها را مخلوط کردیم، جذب نوری لوله ها را در مقابل آب مقطر می خوانیم. هر چه جذب نوری اختلاف داشته باشد یعنی حجم مایع رنگی که سمپلر منتقل می کند اختلاف دارد. با محاسبه ضریب انحراف میزان عدم دقت یا تکرارپذیری محاسبه می شود.

2- روش توزین

در کنترل کیفی سمپلر به روش توزین، ارزیابی دقت و صحت سمپلر با استفاده از یک ترازوی آزمایشگاهی کالیبره انجام می شود.

محدوده دمایی قابل قبول آزمایشگاه برای کنترل کیفی به این روش بین 15 تا 30 درجه سانتیگراد می باشد.

تعدادی نوک سمپلر نو، آب مقطر یک بار تقطیر و یک دماسنج 0/1 کالیبره را به همراه ترازو و سمپلر مورد نظرمان، حدودا یک ساعت قبل از انجام آزمون در کنار هم قرار می دهیم تا دمایشان یکسان شود. قبل از آنجام آزمون مطمئن می شویم که سمپلر از نظر فنی سالم استو بعد 5 بار با مقدار حجم نامی نوک سمپلر را با آب مقطر آب می کشیم. ترتیب آزمون را در ادامه بخوانید.

کالیبراسیون

اگر خطایی در دقت یا صحت سمپلر دیدیم، برای انجام کالیبراسیون آن با شرکت پشتیبان تماس می گیریم.

ایمنی و نکات مهم

  • ضربه به سمپلر می تواند آن را از کالیبره در بیاورد.
  • مایع نباید به قسمت های داخلی سمپلر وارد شود بنابراین همیشه از نوک سمپلر استفاده می کنیم.
  • به نوک سمپلر آلوده دست نزنید.
  • اگر با محلول های اسیدی و سایر محلول های خورنده کار می کنیم باید بخش نگهدارنده سرسمپلر باز کنیم و پیستون و اورینگ را به خوبی با آب مقطر بشوییم.
  • سمپلری که محلول در آن است هرگز نباید به پهلو روی زمین قرار گیرد.
  • از سمپلرهای متغیر هرگز نباید برای مکش خارج از محدوده حجمی ادعایی آن ها استفاده کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست