سل کانتر- خطاها

استفاده از سل کانتر در آزمایشگاه ها برخلاف روش های دستی، تکرارپذیری و دقت بیشتری دارد. اما به دلایلی ممکن است صحت این نتایج قابل اطمینان نباشند.

بنابراین شما کاربر گرامی دستگاه هم باید نحوه کار، نگهداری، کالیبراسیون و کنترل کیفی  دستگاه را بشناسید و هم باید از تمامی خطاهایی که در شمارش یا میزان پارامترهای خونی توسط دستگاه ایجاد می شوند آگاه باشید.

برخی از این خطاها مربوط به طراحی دستگاه است، مثلاً:
  • وقتی دو سلول به طور همزمان از بین دو الکترود عبور می کنند و در نتیجه یک پالس برای هر دو ایجاد می شود نه دوتا و به جای دو سلول، یک سلول تشخیص داده می شود.
  • وقتی سلول ها یک بار از بین دو الکترود عبور می کنند و شمارش می شوند و بعد دوباره وارد الکترود شده و شمارش می شوند.
  • وقتی به دلایل مختلف گلبول های قرمز به هم می چسبند (آگلوتیناسیون) و در دستگاه به اشتباه به عنوان یک سلول بزرگ شمارش می شوند.
  • وقتی حباب های هوا، قطرات چربی، میکروارگانیسم ها یا ذرات خارجی به عنوان یک سلول خونی شمارش می شوند.
برخی از خطاها به صورت بالقوه ممکن است در شمارش اختلال ایجاد کنند، مثلاً:
  • کدر بودن، باعث افزایش کاذب شمارش گلبول های سفید (به بالاتر از 30 میلیارد در لیتر)، هماتوکریت و MCV و افزایش کاذب جزیی هموگلیوبین می شود.
  • افزایش غلظت گلوکز (بیشتر از 400 میلی گرم بر دسی لیتر) و افزایش اسمولالیته خون (به دلایل مختلف) می تواند باعث افزایش کاذب MCV و هماتوکریت و کاهش MCHC شود. برای حذف این خطا قبل از انجام آزمایش خون را به مدت 10 دقیقه با ایزوتون انکوبه می کنیم.
  • آگلوتینین های سرد با تیترهای بالا، باعث کاهش کاذب گلبول های قرمز و افزایش کاذب MCV و MCHC می شوند. راه حذف این خطا گرم کردن خون یا استفاده از محلول های رقیق کننده است.
  • در بعضی از لوسمی ها گلبول های سفید شکننده می شوند و شمارش آن ها با کاهش کاذب همراه است. برای رفع این خطا از شمارش با هماسیتومتر استتفاده می کنیم.
  • اگر میزان چربی در پلاسما بالا باشد، باعث کدر شدن آن می شود و در نتیجه افزایش کاذب هموگلوبین، MCV و MCHC زا خواهیم داشت. برای حل این مشکل، هموگلوبین را به صورت دستی شمارش می کنیم. یعنی حجم مناسبی از پلاسمای بیمار را به بلانک اضافه می کنیم و سپس دستگاه اسپکتروفتومتر را با آن صفر می کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست