آیا می دانید سرعت رسوب گلبول های قرمز یا ESR یک پارامتر مهم قابل اندازه گیری در خون می باشد.

اندازه گیری این پارامتر با دستگاه سدیمان آنالایزر انجام می شود.

در این دستگاه یک میکروپروسسور قرار دارد که تمامی عملیات دستگاه را کنترل می کند و می توان به طور همزمان چندین نمونه خون را به صورت مستقل بررسی کرد. میزان ESR معمولا در 30 دقیقه به دست می آید. طراحی سدیمان آنالایزر بسیار ساده است و کاربری آسانی دارد، در عین حال طوری طراحی شده که خطاهای انسانی در آن بسیار کم است و از آلوده شدن کاربران جلوگیری می شود. به دلیل همین طراحی ساده، می توان از دستگاه در قسمت نمونه گیری آزمایشگاه استفاده کرد و خطایی که در اثر فاصله افتادن بین زمان نمونه گیری تا انجام آزمایش ایجاد می شود را به حداقل رساند. خطای دیگری که ممکن است نتیجه ازمایش را تحت تاثیر قرار دهد، در اثر تغییر در دمای محیط آزمایش به وجود می آید. برای حذف این اثر، در مدل های پیشرفته دستگاه، دائماً درجه حرارت محیط اندازه گیری می شود و نتیجه را نسبت به دمای مرجع یعنی دمای 18 درجه سانتیگراد اصلاح می کند.

اساس اندازه گیری دستگاه

در این دستگاه از مادون قرمز برای اندازه گیری سطح گلبول های قرمز استفاده می شود. نمونه ها را در دستگاه قرار می دهیم، در ابتدای آزمایش یک بار سطح نمونه داخل لوله اندازه گیری می شود، بعد از 30 دقیقه، هر 5 دقیقه یک بار سطح گلبول های قرمز داخل لوله بررسی می شود و درصد رسوب گلبول ها نسبت به کل نمونه خون محاسبه می شود.

محدودیت ها:

  • نمونه های شدیداً لیپمیک و یا همولیتیک برای انجام آزمایش با این دستگاه مناسب نیستند.
  • دمای محیط باید بین 15 تا 30 درجه سانتیگراد باشد، در خارج این محدوده عملکرد دستگاه دچار اختلال می شود.

لوله آزمایش:

معمولا در هنگام راه اندازی دستگاه، تعدادی لوله آزمایش منطبق با آن تحویل داده می شود. اگر از لوله های نامناسب استفاده شود، ممکن است به دستگاه آسیب وارد شود و همچنین نتایج قابل اعتماد نیستند.

اکثر این لوله ها حاوی مواد ضدانعقاد هستند و باید فقط تا خطی که روی آن ها مشخص شده درون آن ها نمونه بریزیم.

  • توجه داشته باشید که نمونه ها را باید بلافاصله بعد از نمونه گیری داخل لوله ها بریزیم و سپس تا ده بار لوله را سر و ته کنیم تا مواد ضدانعقاد با آن مخلوط شوند.
  • اگر نتوانستیم بلافاصله نمونه را داخل لوله بریزیم، آن ها را حتما 5 دقیقه سر و ته می کنیم و بعد داخل لوله ها می ریزیم.
  • سرعت مناسب برای سروته کردن 8 تا 12 بار در دقیقه است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست