هدایت سنج- دستورالعمل فنی

هدایت سنج یا رسانایی سنج

هدایت سنج چیست؟

هدایت سنج یا رسانایی سنج یا کانداکتیویتی متر دستگاهی است که میزان هدایت یا رسانایی الکتریکی آب را انداره گیری می کند. همان طور که می دانید آب رسانای الکتریکی است،

میزان ماده حل شده در آب، درجه حرارت آب و یک سری عوامل دیگر روی میزان جریان الکتریسیته ای که آب از خود عبور می دهد تاثیر می گذارد.

هرچه یون های نمکی که در آب حل می شود بیشتر باشد رسانایی آب بیشتر می شود.

ساختمان دستگاه

دو روش برای اندازه گیری رسانایی آب وجود دارد. روش تماسی یا الکترودی و روش القایی.

رسانایی سنج الکترودی

در این نوع رسانایی سنج از دو یا چهار الکترود استفاده می شود.

در مدل دو الکترودی، این دو الکترود مقابل هم قرار می گیرند و الکترود آند توسط یک جریان ثابت تغذیه می گردد. هر چه میزان رسانایی محلول بیشتر باشد، جریان بیشتری به الکترود کاتد می رسد.

در مدل چهار الکترودی، علاوه بر این دو الکترود، دو الکترود دیگر به نام رفرانس اضافه می شود که جریان ایجاد شده روی سلول استاندارد را اندازه می گیرد.

رسانایی سنج القایی

در این مدل دو حلقه با پوشش پلیمری داریم، در یکی از حلقه ها میدان مغناطیسی القا می شود و در نتیجه در حلقه دوم هم یک میدان القا می گردد که شدت آن به میزان الکترولیت محلول در آب بستگی دارد.

از این مدل بیشتر در دماهای بالا استفاده می شود.

 میکروزیمنس بر cm واحد اندازه گیری رسانایی است و با مقاومت الکتریکی رابطه معکوس دارد.

کاربری دستگاه

اول دستگاه را روشن می کنیم و صبر می کنیم تا درجه اش صفر شود. حالا الکترود آن را تا خط نشانه داخل آب می گذاریم و مجدد صبر می کنیم تا درجه رسانایی روی صفحه نمایش نشان داده شود.

نگه داری دستگاه

  • قبل و بعد از استفاده از الکترودها آن ها را تمیز کنید. اگر رسانایی آب بالا باشد، الکترود ها باید بعد از استفاده، با آب دیونیزه ای که رسانایی مناسبی دارد خوب شستشو شوند. در غیر اینصورت تمیز کردن با پارچه کافی است.
  • سالی یک بار با شرکت پشتیبان تماس بگیرید تا آن را سرویس دوره ای کند.

کنترل کیفی

کنترل دقت

کنترل دقت حداقل یک بار در ماه انجام می شود. به این صورت که رسانایی یک محلول نمونه را حداقل 10 بار اندازه می گیریم و CV آن را حساب می کنیم. رسانایی این محلول نمونه باید نزدیک به رسانایی مقدار مورد نظر باشد.

کنترل صحت

برای این کار از محلول های آماده استفاده می کنیم و اگر این محلول در دسترس نبود روزانه میزان رسانایی محلول یا آب تولیدی را در منحنی QC ثبت می کنیم و با توجه به نتیجه ها تصمیم گیری می کنیم.

کالیبراسیون 

کالیبراسیون در همان اول شروع کار با دستگاه باید انجام شود و بعد از آن هر 6 ماه یک بار انجام می گردد. همچنین اگر CV در آزمون کنترل دقت بالا باشد هم باید دوباره دستگاه را کالیبره کرد.

کالیبراسیون را با استفاده از محلول هایی که رسانایی نزدیک 0/5 میکرو زیمنس دارند انجام می دهیم. برای رسانایی بالاتر از 0/5 میکرو زیمنس هم از محلول های استاندارد که معمولا خود شرکت سازنده پیشنهاد می دهد استفاده می کنیم.

این محلول های استاندارد محتوی آب، نمک های آماده و الکل هستند.

محلول های آماده کالیبراسیون که بسته بندی کارخانه ای دارند را می توان تا 1 سال نگهداری نمود. دقت کنید که محلول های قدیم را با جدید مخلوط نکنید. از یک محلول دوبار استفاده نمی کنیم. دمای محلول روی هدایت جریان الکتریسته تاثیر می گذارد، هـر یک درجه سانتی گراد که دمای محـلول زیاد شود، میزان هـدایت در حـدود 2% افـزایش می یابد. این میزان تغییر با نوع یون های موجود در محلول و غلظت آن ها بستگی دارد. وقتی دستگاه را کالیبره می کنیم، دمای محلول کالیبراسیون باید تا حد ممکن به محلول مورد آزمایش نزدیک باشد تا تأثیر درجه حرارت به حداقل برسد.

ایمنی

بعد از هر بار استفاده باید الکترودها را خشک کنید چون محلول نباید با سیستم ذخیره الکتریکی تماس پیدا کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست